Fastelavn er for mange danskerne lig med ballade, udklædning og selvfølgelig de traditionelle fastelavnsboller. Vil du lykkes med de syndige fyldte boller, så guider bageeksperten til perfekt bagværk.
Traditionen for fastelavnsfejringen strækker sig mange hundrede år tilbage, men i bund og grund er det en undskyldning for at spise alt det fede og syndige, inden fasten står for døren.
Derfor har det med årene også udviklet sig til, at det er fastelavnsbollen, det klassiske fede og søde bagværk, der følger med dagen, som mange danskere forbinder med fastelavn.
– Fastelavnsbollen findes i rigtig mange afskygninger med gærdej eller wienerbrød og med syltetøj, creme eller remonce som indhold, men i sin grundform er der tale om en bolle med fyld – udfordringen ved dette stykke bagværk er at holde fyldet på sin plads inde i bollen, fortæller kok og bageekspert Carmen Gesto fra Bagetid.dk.
Sådan bliver du bolleekspert
Ifølge Carmen Gesto er fastelavnsboller er ikke svære at lykkes med, men som alt andet i køkkenet er der nogle opmærksomhedspunkter, som man kommer langt med.
Hun giver fire gode råd til danskerne, som gerne vil forsøde februar med perfekte gammeldags fastelavnsboller i gærdej, som ikke lækker alt det gode fyld.
Overælt ikke dejen. Lad dejen forblive klistret, og ælt den ikke for længe. Hvis den overæltes bliver krummen for sej, og risikoen for, at fyldet løber ud af bollen, stiger. Lad også gerne dejen hvile i køleskabet en halv time, så bliver den lettere at forme, når den rulles ud.
Brug masser af mel. Når dejen skal rulles ud, så skal det være jævnt i lige under en halv centimeters tykkelse, og så skal der godt med mel på bordpladen, så dejen ikke klistrer sig fast til underlaget. Sidder den først fast, er du garanteret huller, hvor fyldet kan løbe ud.
Overfyld aldrig din bolle. Når dejen er rullet, den slipper bordet, og du har skåret den ud i ensartede størrelse kvadrater, så er det vigtigt ikke at overfylde bollen. Afhængigt af hvor store boller der laves, så er en god tommelfingerregel, at fyldet svarer til en god teske eller lille spiseske i midten af kvadratet.
Luk alle huller. Sidste skridt er lukningen af bollen; alle hjørner af dejen samles på midten over fyldet, kanterne trykkes grundigt sammen, og bollen lægges på bagepladen med lukningen nedad. Herfra er det bag, køl og nyd dit bagværk!