Reklame:
Myter om coronavirus og COVIC-19

Disse fakta kommer fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. De retter op på almindelige, falske rygter om coronavirus (COVID-19).

Hvad er op, og hvad er ned på coronavirus/COVID-19? Bliver du rask af at spise chili, og forebygger det at tage varme bade? Her afliver vi 27 corona-myter i samarbejde med WHO. Læs med og blive klogere.

Grafik: Facebook

Reklame:

Unit Image
Hvis du bærer medicinske masker korrekt, indånder du ikke for lidt ilt eller for meget kuldioxid
Medicinske masker, som også hedder kirurgiske masker, er flade eller plisserede, som man sætter fast på hovedet ved hjælp af remme eller stropper. Hvis man bærer dem i lang tid, kan de være ubehagelige at have på. Men de får dig ikke til at indånde for lidt ilt eller for meget kuldioxid.
Unit Image
Det at drikke alkohol hverken forebygger eller kurerer COVID-19
Det at drikke alkohol beskytter dig ikke mod COVID-19. Hvis du drikker for meget alkohol, kan det øge din risiko for andre sundhedsproblemer.
Unit Image
Indtagelse af blegemidler eller desinfektionsmidler er farligt og forebygger ikke COVID-19
Blegemidler og andre desinfektionsmidler er giftige. Du skal ikke under nogen omstændigheder spraye, drikke eller på nogen måde indføre dem i din krop. De skal kun bruges til at desinficere overflader med omhu.
Unit Image
Det er farligt at drikke methanol eller ethanol, og det hverken forebygger eller kurerer COVID-19
Methanol og ethanol er gift. Det kurerer ikke COVID-19-virussen i din krop, hvis du drikker det. Det kan føre til handicap eller død. Methanol og ethanol bruges somme tider i rengøringsprodukter, der kan bruges til forsigtig desinficering af overflader.
Unit Image
Du kan ikke teste dig selv for COVID-19 ved at holde vejret
At kunne holde vejret i 10 sekunder eller mere uden at hoste eller føle ubehag betyder ikke, at du ikke har COVID-19 eller en anden lungesygdom. Den bedste måde at bekræfte, om du har COVID-19, er via en laboratorietest.
Unit Image
Du kan ikke forebygge eller helbrede COVID-19 ved at spise hvidløg
Hvidløg er sund mad, der kan slå nogle mikrober ihjel, men der er ikke noget bevis for, at det beskytter folk mod COVID-19. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
Unge mennesker kan få COVID-19
Mennesker i alle aldersgrupper kan blive smittet med COVID-19-virussen. Alle, lige meget hvor gammel man er, bør udvise forebyggende adfærd såsom at vaske hænder jævnligt og holde sig på sikker afstand af andre.
Unit Image
Varme og fugtighed standser ikke spredningen af COVID-19
Du kan blive smittet med COVID-19, uanset hvor varmt og solrigt vejret er. Lande med varmt vejr har rapporteret om tilfælde af COVID-19-smitte. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
Det at spise chili hverken kurerer eller forebygger COVID-19
Chili smager måske godt, men det kan hverken forebygge eller kurere COVID-19. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
Der er ikke bevis for, at nogen lægemidler kan helbrede, behandle eller forebygge COVID-19
Der er p.t. ikke bevis for, at nogen lægemidler kan helbrede eller forebygge COVID-19, selvom flere lægemidler testes. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
COVID-19 kan ikke behandles eller forebygges med antibiotika
Antibiotika virker kun mod bakterier, ikke virus. COVID-19 skyldes en virus. Patienter med COVID-19 kan få antibiotika for at behandle bakterielle infektioner, der indtræffer samtidigt.
Unit Image
Vitaminer og mineraltilskud kurerer ikke COVID-19
Zink, C-vitamin, D-vitamin og andre kosttilskud kurerer ikke COVID-19, selvom de er vigtige for at have et velfungerende immunsystem og et generelt godt helbred.
Unit Image
Varme bade forebygger ikke COVID-19
Lige meget hvor varmt dit bad eller brusebad er, forbliver din normale kropstemperatur nogenlunde konstant. Det kan give forbrændinger at bade med ekstremt varmt vand. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
Kulde og sne forebygger ikke COVID-19
Koldt vejr hverken kurerer, behandler eller forebygger spredning af COVID-19. Den bedste måde at beskytte sig mod COVID-19 på er ved at holde sikker afstand til andre og rengøre sine hænder ofte og grundigt.
Unit Image
Vacciner mod lungebetændelse kan ikke forebygge COVID-19
COVID-19-virussen er så ny og anderledes, at den kræver en separat vaccine. Eksisterende vacciner kan dog klart anbefales for at beskytte mod lungebetændelse.
Unit Image
Håndtørrere forebygger ikke COVID-19
Håndtørrere kan ikke dræbe COVID-19. For at beskytte dig selv mod COVID-19 skal du ofte bruge håndsprit eller vaske hænder med sæbe og vand. Tør dem grundigt med servietter eller en varmluftsblæser.
Unit Image
Regelmæssig skylning af din næse med saltvand forebygger ikke COVID-19
Der er ikke nogen beviser for, at regelmæssige skylninger med saltvand beskytter folk mod COVID-19 eller andre luftvejsinfektioner. Der er nogle begrænsede beviser for, at de kan hjælpe med at kommer sig hurtigere efter en almindelig forkølelse.
Unit Image
Der må ikke bruges UV-lamper til at forhindre eller helbrede COVID-19
Der må ikke bruges UV-lamper til at desinficere din hud eller dine hænder. De kan irritere din hud og beskadige dine øjne. Rengøring af dine hænder med håndsprit eller sæbe og vand er den mest effektive metode til at fjerne COVID-19-virussen.
Unit Image
Myggebid spreder ikke COVID-19
Der er ikke noget bevis for, at COVID-19 kan spredes via myggebid. COVID-19 spredes primært via dråber, der dannes, når en smittet person hoster, nyser eller taler. Det kan også spredes, hvis du rører ved en inficeret overflade og derefter rører ved øjne, næse eller mund. For at beskytte dig selv skal du vaske dine hænder tit og desinficere ofte berørte overflader i hjemmet.
Unit Image
Stuefluer spreder ikke COVID-19
Der er ikke noget bevis for, at COVID-19 kan spredes via stuefluer. COVID-19 spredes primært via dråber, der dannes, når en smittet person hoster, nyser eller taler. Det kan også spredes, hvis du rører ved en inficeret overflade og derefter rører ved øjne, næse eller mund. For at beskytte dig selv skal du vaske dine hænder tit og desinficere ofte berørte overflader i hjemmet.
Unit Image
5G-mobilnetværk spreder ikke COVID-19
Vira, inklusive den, der forårsager COVID-19, kan ikke rejse via radiobølger eller mobilnetværk. COVID-19 spredes i mange lande, der ikke har 5G-mobilnetværk.
Unit Image
Det er meget usandsynligt, at COVID-19 spredes via sko
Der er en meget lille risiko for at COVID-19 spredes via sko. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning kan du overveje at lade dine sko stå ved døren i dit hjem, især hvis der er små børn, der leger på gulvet. Dette forhindrer, at de får kontakt med jord eller snavs fra sålerne på skoene.
Unit Image
COVID-19 forårsages af en virus, ikke af bakterier
Den virus, der forårsager COVID-19, tilhører en familie af vira, der kaldes Coronaviridae. Antibiotika virker ikke mod vira. Nogle personer med COVID-19 udvikler også en bakterieinfektion samtidig. I det tilfælde kan lægen muligvis anbefale antibiotika.
Unit Image
De fleste kommer sig over COVID-19
De fleste folk, som får COVID-19, har milde eller moderate symptomer og kan blive raske ved lægers hjælp. Hvis du har symptomer, som f.eks. hoste, feber eller vejrtrækningsbesvær, skal du kontakte lægen. Ring til lægen først, inden du tager derhen eller på hospitalet. Hvis du har feber og bor i et område, hvor der er malaria eller denguefeber, skal du omgående søge læge.
Unit Image
Termiske scannere registerer feber, ikke COVID-19
Termiske scannere kan registrere personer, der har feber, hvilket kan skyldes COVID-19. Det er dog ikke alle, der får COVID-19, som får feber. Termiske scannere kan heller ikke registrere personer, der er smittet, men som endnu ikke har fået feber. Det skyldes, at det tager 2 til 10 dage for personer, der er smittet med COVID-19, at få feber.
Unit Image
Ældre mennesker er ikke de eneste, der er i risiko for at få COVID-19
Folk på alle alderstrin kan blive smittet med COVID-19-virussen. Folk på 60 eller derover, samt dem med lidelser såsom astma, diabetes og hjertesygdomme, er i højere risiko for at blive alvorligt syge. Alle bør udvise forebyggende adfærd såsom at vaske hænder jævnligt og holde sig på sikker afstand af andre.
Unit Image
Der er ikke bevis for, at hydroxyklorokin kan helbrede eller behandle COVID-19
Hydroxyklorokin og klorokin er behandlinger mod malaria og andre sygdomme. De er blevet undersøgt som mulige behandlinger mod COVID-19, men eksisterende data viser, at de ikke nedsætter antallet af COVID-19-dødsfald eller hjælper folk med moderat sygdom. Hydroxyklorokin og klorokin kan behandle malaria og autoimmune sygdomme, men hvis du bruger dem til andre sygdomme eller uden lægeligt opsyn, kan de medføre alvorlige bivirkninger og bør undgås.
Reklame-links: