Reklame:

Ryger bandeordene også jævnligt ud af munden på dig? Så er det ikke nødvendigvis noget, du skal være bekymret for. Nyere forskning blåstempler dine bandeord – helt og aldeles.

Hvid du er typen, der bander meget, er der risiko for, at du bliver opfattet som mindre begavet, eller at dit ordforråd er begrænset.

Men forskning kommer nu alle os ‘bandere’ til undsætning. Et studie konkluderer nemlig det helt omvendte. Hvis du bruger bandeord, kan det faktisk være et tegn på, at du bruger sproget langt mere intelligent, end dem, der afholder sig fra at bruge dem.

Reklame:

Bandeord er en forstærkning i sproget, der kan bruges i forskellige kontekster og til helt forskellige formål. Man kan bande for at opnå større slagkraft. Bandeord behøver bestemt ikke være afsendt for at være ondsindet, lyder det fra holdet af amerikanske psykologer, der har undersøgt bandeords betydning.

LÆS OGSÅ: SÅDAN SKRIVER DU EN SJOV TALE

I studiet undersøgte de amerikanske psykologer dels, hvornår og hvorfor vi bander. Målet med undersøgelsen var at forsøge at forstå fordomme om bandeord. Og hvorfor brugen af dem typisk forbindes med uintelligens.

Reklame:

Mennesker med stort ordforråd kan flest bandeord

Forskerholdet kunne tydeligt se en sammenhæng mellem, hvor stort et ordforråd deres testpersoner havde, og hvor mange bandeord de kunne.

I forsøget målte man, hvor mange ord testpersonerne kunne ved at bede testpersonerne om nævne så mange ord på et minut. Det viste sig, at de testpersoner, der kunne flest ord også kendte flest bandeord.

Testpersonerne blev efter de almindelige ord bedt om at liste op så mange bandeord, de kunne – og her vandt den gruppe af testpersoner, der også generelt set kunne flest ord.

Reklame:

Så sandsynligheden for, at du er en stor retoriker som Barack Obama og stadig bander, er altså ifølge forskerholdet relativt stor. Så hvis du i fremtiden bliver irettesat for dit forbrug af bandeord, kan du altså straks tilskrive det din store sproglige overlegenhed.

De amerikanske forskere konkluderede i undersøgelsen, at brugen af bandeord ikke er et spørgsmål om et indsnævret ordforråd. Brugen af bandeord kan derfor ikke kobles sammen med lav intelligens, sådan som en af de typiske fordomme lyder.


Derimod ser bandeord ud til at være en effektiv metode at forstærke sproget med. Så hvis du bander meget, er det altså bare et udtryk for, at du er en veltalende person, der forsøger at udtrykke dig så effektivt som muligt.

Kilde: Videnskab.dk

Reklame-links: