Vovemod og tradition løfter dansk spiritusproduktion til verdensklassen

Dansk maltning, mæskning og tapning af whisky er på kun 15 år gået fra at være næsten ikkeeksisterende til gang på gang at tage guldpriser ved verdensmesterskaber i whiskysmagning.

Fortsætter efter annoncen:

Dansk spiritusproduktion har de seneste år fået så meget vind i sejlene, at der bare fra 2017 til 2018 er sket mere end en fordobling af antallet af danske destillerier og spiritusproducenter fra 34 til 71. Det viser en ny opgørelse fra brancheorganisationen for vin- og spiritusimportører, VSOD, som udkom i foråret 2019.

Samme tendensanalyse peger på, at over halvdelen af de 31 destillerier og producenter som deltog i en uddybende rundspørge, har en whiskyproduktion. Og det med god grund, for selvom bølgen af ny dansk whisky ikke går længere tilbage end 2005, så kan de danske dråber noget særligt. Braunstein mikrobryggeri vandt eksempelvis verdensmesterskabet ved International Wine and Spirit Competion for fem års single malt i 2013 og senest har Stauning Whisky i starten af 2019 vundet førsteplads for bedste råsprit ved World Whiskies Awards.

– Danmark har altid haft stolte alkoholtraditioner lige fra mjød og øl til snaps og akvavit. Samtidigt er der i dansk DNA også et kreativt blik for at bøje de regler og traditioner. Den tilgang skaber whiskyer, som både bryder og bygger ovenpå traditionerne og dyrker smage, vi ikke har oplevet før, fortæller whiskyekspert fra Whisky.dk, Ulrik Bertelsen:

– Jeg mener, at vi tør eksperimentere mere i Danmark, end vi ser mange andre steder i verden, og det gør dansk whisky til noget unikt. Vi ser eksempelvis Stauning Whisky, som benytter gammeldags gulvmæskning af kornet. En metode som ikke engang skotterne stadig bruger. Modsat ser vi projekter som EtOH Spirits, der udforsker muligheden for på kemisk niveau at fremskynde lagringsprocessen med årtier, så råsprit på kort tid kan smage som 10 års whisky.

Fortsætter efter annoncen:

Dansk whisky

Dansk whisky har stort internationalt potentiale

Den både eksperimenterende og samtidigt dedikerede tilgang til whiskyproduktion betaler sig, når dansk whisky går op mod konkurrenter som Lagavulin og Glenfiddich med flere hundrede års erfaring. Både vinder dansk whisky international anerkendelse, men også investeringskroner til at udbygge produktionen, til glæde for resten af verden.

Fortsætter efter annoncen:


– Fra vi startede i 2005 med en produktion på nogle få hundrede liter om året og frem til nu, hvor vi har indgået i samarbejdet med Diageo og har investeret mere end 100 millioner kroner i et nyt destilleri med en kapacitet på 900.000 liter, så er det gået virkelig stærkt, og vi tror på, at dansk whisky er kommet for at blive, både i Danmark men helt klart også med et internationalt afsæt, fortæller Hans Martin Hansgaard, medstifter af Stauning Whisky.

Tendensanalysen fra VSOD viser samtidig, at over halvdelen af de adspurgte spiritusproducenter oplever en større eller markant større efterspørgsel på deres flasker end i 2013, hvorfor brancheorganisationen spår en fortsat vækst.

Dansk spiritus fortjener en mærkedag

Al whisky består grundlæggende af de samme tre ingredienser: Korn, vand og gær, men derfra kan smagen gå i næsten alle tænkelige retninger. For ikke kun ingredienserne, men også metoder og lagringen har meget at skulle have sagt, når det kommer til smagen.

Med den tanke har Ulrik Bertelsen købt to aftapninger af Stauning Whiskys prisvindende røget single malt og rugwhisky, og selv leveret to små svenske 30 liters egetræsfade til lagring. Fadene er gamle Mackmyra whiskyfade, som i over et år har været fyldt med rom og blommer, inden whiskyen blev lagt til lagring i fem år.

Flaskerne herfra sættes til salg 4. maj i forbindelse med DetDanskDag, som har til formål at sætte fokus på ikke kun danskproduceret whisky, men en bred fejring af danske spiritusser, som fortjener et skulderklap.



Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
20,400FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce: