Reklame:


Myter kan være sejlivede, fordi vi bliver ved med at reproducere dem, når vi gentager dem. I bogen Forstå din søvn afliver Birgitte Rahbek Kornum tre myter om søvn. Vi har samlet hovedpunkterne til dig lige her.

1. Myte: ‘Man kan sove, når man bliver gammel’

Det er helt forkert at tro, at man kan udskyde søvn. Hvis du udskyder søvn, så har det unægteligt nogle konsekvenser. Hvis du sover dårligt eller får for lidt søvn en nat, så forringer det din hjernes funktion den efterfølgende dag. Man kan derfor roligt aflive myten om, at man ’kan sove, når man bliver gammel’, forklarer Birgitte Rahbek Kornum i sin bog.

Søvn kan sammenlignes med rygning. Pointen er, at hvis du ryger en smøg i dag, så har det måske ikke konsekvenser i morgen, men du kan risikere at få lungecancer og dø på sigt, hvis du bliver ved.

Reklame:

LÆS OGSÅ: De bedste Black Friday tilbud er dem, du ikke anede, du manglede

2. Myte: ‘En powernap er bedre end nattesøvn’

Powernaps kan godt hjælpe på nogle mennesker, hvis de har søvn, de skal indhente. Men 20 minutters powernap gør dig ikke frisk. 20 minutter powernap kan kun indhente 20 minutter nattesøvn. Man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til søvn.

3. Myte: ‘God søvn er uafbrudt søvn’

Der er stort set ingen voksne, der sover igennem en hel nat uden at vågne. Der findes nogle få mennesker, som falder i søvn om aftenen og først vågner 7-8 timer senere næste morgen, men det er et fåtal. Derfor giver det ingen mening at holde fast i myten om, at den gode søvn er uafbrudt. For det sker stort set aldrig.

Reklame:

Du kan se mere om bogen her.

Kilde: Videnskab.dk