Har du også fornyligt taget afsked med tre ugers ferie? Og vil din hjerne heller ikke præstere det, den plejer? Det er helt naturligt, siger forsker.
Det er noget af en omstilling, der skal til, når vi kommer tilbage fra tre eller fire ugers sommerferie og har været helt nede i gear. Det kan være vanskeligt at lande i en travl hverdag præget af højt tempo. Men det er helt naturligt, ifølge neurovidenskaben.
Grunden til, at omstillingen tager lidt tid, er fordi vores hjerner er bygget til at agere efter forudsigelser. Vores hjerne er gået i ferie-mode, hvilket vil sige, at den kører på laveste niveau.
Din hjerne er gået ned i tempo
Når vi mennesker bevæger os rundt i verden, vil vores hjerne helt automatisk bearbejde de sanseindtryk, vi møder. Men det er netop her problemet opstår, fordi vi i ferieperioder typisk skruer ned for sanseindtrykkene for at slappe af.
Og dermed kommer vi ned i gear, hvilket både er sundt og nødvendigt. Du har i ferien tiden til alle de praktiske gøremål – og endda uden at stresse over det. Måske får du samlet familiens billeder, ordnet haven eller lavet den store hovedrengøring. Men omstillingen tilbage kan godt være lidt svær.
»I vores ferie er vi sandsynligvis blevet vant til at få sovet en masse og få hvilet os, og der kommer derfor ikke så mange overraskende stimuli, når vi sætter os ud på terrassen i sommerhuset,« forklarer Mark Schram Christensen, der lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet til Brainstorm.
LÆS OGSÅ: Er du typen, der bander? Bare rolig, det er et godt tegn
Der vil altså efter en ferie typisk opstå en kontrast mellem de få sanseindtryk og de mange, når man vender tilbage på jobbet.
Det kan altså tage pusten fra de fleste, hvis man kommer tilbage fra en afslappet ferie til hundredvis af ubesvarede mails.
Det handler altså om at sætte nogle realistiske mål efter en ferie, så man ikke ender med at stresse rundt, men tager en langsom opstart.
Kilde: Videnskab.dk