Det kan ske for os alle. Vi låner lidt penge her og en mindre sum der. Før vi får set os om, så har vi faktisk opsamlet ret meget gæld. Og når vi først har gæld ved mange forskellige kilder, så kan det være meget svært at finde hoved og hale i det hele.

Læs med her for at se hvad du kan gøre ved det, hvis du har gæld ude til højre og venstre. Med disse råd kan du hurtigt få styr på økonomien igen.

Fortsætter efter reklameblokken:


Dan dig et overblik over al gælden – og læg en plan for tilbagebetaling

Det er først og fremmest essentielt, at du sætter dig ned og danner dig et overblik over situationen. Det kan du gøre ved at finde et stort stykke papir og nedskrive al den gæld, som du kan huske, at du har ude ved andre instanser. Her gælder det også om at notere al den gæld, du for eksempel har opsamlet ved venner og familie. Det hele skal tælles med, fordi det alt sammen er penge, som du skal betale tilbage.

Det kan også sagtens ske, at man helt har glemt hvor mange penge man egentlig skylder væk på den ene eller anden post. Og så kan selve beløbene også have ændret sig, fordi der er faldet renter oveni. Det er derfor vigtigt at ringe folk op og kontakte dem på anden vis, så man kan få de helt nye tal. Skriv også gerne renteprocenterne ned ved hvert enkelt tal. På den måde kan du se hvilket lån der er det dyreste.

Dernæst handler det om at lave en plan for, hvordan du betaler disse lån tilbage. Det kan man gøre på forskellige måder. Men det er for eksempel meget populært at starte med de mindste lån og få disse ud af verdenen, så man bedre kan overskue situationen.

Saml lånene et sted

Det kan også være en god ide at samle lånene ved en enkelt instans. På den måde kan det også blive en hel del nemmere at overskue.

Saml lån hos for eksempel din bank eller ved en online låneudbyder. På den måde har du kun et sted, som du skal sende dine penge hen i måneden. Og det kan altså hurtigt gøre det en del mere overskueligt.

Det er dog vigtigt at du sørger for at den renteprocent på dit samlelån ikke ligger alt for højt. Ellers kan du ende med at blive endnu værre stillet.