Boligpriserne stiger stadig stødt. Bør du købe nu eller vente?

På trods af masser af artikler om stagnering i boligpriserne, især i Hovedstadsområdet, er der stadig fuld damp på priserne.

Det kan virke skræmmende at skulle betale en masse penge for et hus, der for 4-5 år siden var indenfor almindelig rækkevidde, men nogle gange kan det være nødvendigt, hvis man oplever familieforøgelse eller man får arbejde et andet sted i landet. En god snak med en ejendomsmægler, en boligadvokat eller banken, kan løsne lidt op for frygten for at købe hus og sætte sig for dyrt.

Rykke teltpælene op

Først og fremmest skal man være klar til at flytte fra et sted, man måske har boet i længere tid, og har fået et trygt og godt forhold til. Alt efter, hvor man flytter fra og flytter hen, vil man dog ofte kunne finde gode forhold det nye sted. Men som Henry Ainsley sagde, så er ”hjemmet et sted, hvor du kan kradse dig overalt hvor det klør”, og med tiden vil man føle sig hjemme, næsten uanset hvor man rykker hen.

De bedste råd omkring huskøbet

Det første gode råd er: spørg banken. Her vil man kunne få svar på ens økonomiske tilstand, og herunder naturligvis hvor meget man har råd til at købe hus for. Sammen med banken vil man kunne finde frem til forskellige scenarier, alt efter hvilken bolig man har i tankerne, og hvilket område boligen ligger i.

Fortsætter efter reklamen:

Et andet godt råd er, at undersøge markedet grundigt, og gøre op med sig selv, hvor langt man har lyst til at flytte sat overfor ens økonomiske formåen. Særligt vigtigt er det, ikke at forhaste sig ud i et boligkøb, men at sætte sig ind i alt omkring handlen.

Det kan dog være ret uoverskueligt, og derfor er det en god ide at kontakte f.eks. en boligadvokat, som vil kunne give køberrådgivning og hjælpe med købsaftaler, tinglysning af skøde og generelt alt, hvad der er af dokumenter i forbindelse med et boligkøb.

En lige så vigtig tanke man skal gøre sig, er om hvor længe man har planer om at bo i huset. Sætter man sig dyrt, skal det være med indstillingen om, at det er her familien skal bo i længere tid.

Købe i storbyen eller flytte på landet

Priserne i de store danske byer stiger voldsomt, og der er ikke udsigt til at det vil stoppe indenfor de nærmeste par år. Kigger man på det kort over forventede stigninger i huspriser Bolighed har udviklet, vil man få et indtryk af, hvilke byer der vil opleve de største stigninger, og det er i 2019 især Hovedstaden og Aarhus, der kan forvente at se de største stigninger.

Man skal dog ikke ret langt væk fra de store byer, før priserne ser mere overskuelige ud, og det har flere familier i København og omegn opdaget. De sidste 10 år er en by som Køge blevet særdeles populær, og det kan man også se på de forventede huspriser indenfor de næste to år. Med offentlig transport tager det en halv times tid at komme fra Køge til København, så det at flytte væk fra byen, behøver ikke at betyde, at man afskærer sig fra de mange tilbud en storby har at byde på.