Kloge mennesker får ikke energi af selskab – de mister den. Det viser forskning, som peger på, at ro og fordybelse gør de skarpeste gladest.
En undersøgelse offentliggjort i British Journal of Psychology viser, at mennesker med høj intelligens generelt er mindre afhængige af sociale relationer for at føle sig tilfredse med livet.
I modsætning til de fleste, der nyder hyppig social kontakt, trives mange kloge mennesker bedre med ro og fordybelse.
Forskerne analyserede sammenhængen mellem intelligens og livstilfredshed og opdagede, at de mest intelligente deltagere blev drænet af for mange sociale aktiviteter.
Stilhed, fokus og færre distraktioner
Studiet læner sig op ad “savanne-teorien om lykke”, som forklarer, at menneskers hjerner stadig reagerer på sociale omgivelser ud fra evolutionære behov.
Men moderne, intelligente mennesker er ofte bedre rustet til at navigere i komplekse samfund med færre sociale afhængigheder.
“De mest intelligente foretrækker ofte fordybelse, målrettede aktiviteter og dybe relationer frem for overfladisk smalltalk og konstant selskab,” forklarer forskerne bag studiet.
Det betyder ikke, at intelligente mennesker ikke bryder sig om kontakt. De vægter blot kvalitet over kvantitet. For dem handler det mere om mening og ro end om selskab for selskabets skyld.
Færre venner – men mere tilfredse
Undersøgelsen viser, at omkring 80 procent oplever at have det bedst med færre, men stærkere relationer.
Det kan være en forklaring på, hvorfor mange højt begavede vælger at bruge tid alene, på projekter, bøger eller målrettet arbejde.
Andre studier har vist lignende tendenser blandt introverte og kreative profiler. Fælles for dem er en høj grad af indre motivation og behov for uforstyrret tankearbejde.
Forskere anbefaler, at man respekterer individuelle forskelle i sociale behov – især når det gælder relationer i parforhold og arbejdsliv.