Online spil er at finde på listen over de mest udbredte hobbyer blandt danske mænd, og ofte spilles der sammen. Foto: Fredrick Tendong

Den dyrebare fritid. Den skal selvfølgelig bruges på bedste vis, og naturligvis varierer det fra mand til mand, hvad tiden går med. Når det er sagt, er der nogen fritidsaktiviteter, der er mere udbredte end andre. Der er kort sagt nogle hobbyer, som hitter med end andre.

De online spil hiver i mændene

Spilleindustrien boomer. Blodige skydespil og eventyrlige rollespil blander sig med farverige spillemaskiner, som hver især er udstyret med deres helt eget tema og fortælling. Især inden for udviklingen af spillemaskiner går det stærkt, og langt de fleste måneder på året bliver der lanceret en ny spændende spillemaskine. Med så stort et online udbud er det måske ikke så underligt endda, at gaming og online spil trækker i mange. Især når det kommer til den mandlige del af befolkningen, så er gaming populært. Faktisk viser undersøgelser fra Danmarks Statistik, at hele 52 procent af danske mænd spiller online. Ud af de 52 procent spiller 24 procent dagligt.

Der er da også mange mænd, som finder et godt fællesskab i spillene. Online spil behøver langt fra være noget, man er alene om. I stedet kan man dele oplevelsen med andre. En stor del af online spil har indbygget sociale og interaktive elementer i sig, hvilket gør dem til en hyggelig aktivitet, man kan kaste sig over sammen med andre. For eksempel er der nogen spil, som skal spilles i hold. Det er blandt andet tilfældet for det verdenskendte League of Legends. I andre spil spiler man mod andre spillere eller en live dealer. Der er altså masser af muligheder for hyggeligt samvær, og det kan selvfølgelig være en af grundene til, at de online spil er så populære blandt mændene.

Sporten lokker – både som tilskuer og aktiv udøver

Fodbold, cykling, tennis, håndbold og badminton – der er nok af medrivende sportsgrene at tage fat på, og det er der rigtig mange danske mænd, som gør brug af. Der findes nemlig rigtig mange mænd, som holder af at følge med i sport. Selvom en del kvinder har fået øjnene op for sport, er det fortsat mændene, som bruger mest tid på hobbyen. For eksempel er der langt flere mænd end kvinder, som besøger stadioner for at overvære de professionelle spillere i aktion. Især hepper mange danske mænd på Brøndby I.F. og F.C. København, der er to største klubber i Danmark, når man ser på antallet af fans. Der er da heller ikke noget bedre, end at se de store stjerner vise, hvad de dur til, mens man skråler med på alle de klassiske fodboldsange side om side med andre fans. Det er med god grund, at sport, og især fodbold, er populært.

Det er dog langt fra kun populært at følge med i sport. Ligeså populært er det at udøve sport. Knap 300.000 danske mænd spiller fodbold. Andre populære sportsgrene er svømning, golf og håndbold, mens der ligeledes er et stort antal danske mænd, som dyrker fitness. Over 800.000 danskere er medlem af et fitnesscenter, og en stor del af dem er mænd.

Tid i naturen gør godt

Aktiviteter i naturen såsom fiskeri prioriteres af mange danske mænd. Foto: Clark Young

Åbne vidder og grønne omgivelser gør godt for krop og sjæl, og det er der rigtig mange danske mænd, som har øje for. Aktiviteter, der indebærer at bruge tid i naturen, er udbredte blandt danske mænd. Vandring, fiskeri, jagt og sågar havearbejde er ofte at finde på listen over mænds hobbyer herhjemme. I alt findes der i omegnen af 650.000 lystfiskere i Danmark, hvoraf en stor del af dem er mænd. Især de seneste år er der sket et boom inden for lystfiskeri. Af jægere i Danmark findes der mere end 200.000 med jagttegn, og selvom en del danske kvinder går på jagt, er der fortsat tale om en mandsdomineret fritidsaktivitet. Kun ca. 20 procent af jægere i Danmark er kvinder.

Vandring og havearbejde er ikke lige sådan at gøre op i tal, men i hvert fald er der mange danske mænd, som tilføjer disse aktiviteter til listen over hobbyer, når de bliver spurgt ind til deres fritid. Uanset hvad kan det udledes, at rigtig mange danske mænd holder af at bruge tid i naturen.

Fra de elektroniske enheder og de online spil til sportsgrene, som det yndes at både overvære og udøve videre til gode stunder og aktiviteter i naturen – disse hobbyer topper listen over de mest hittende blandt danske mænd. Måske man kan finde inspiration til sin næste hobby i ovenstående?