Over halvdelen af danskerne vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol

Seks ud af 10 danskere mener, at unge skal være 18 år for at købe alkohol i Danmark, viser en ny meningsmåling. En højere aldersgrænse er første skridt på vejen mod at ændre unges alkoholkultur, og danskerne er klar på forandringer, siger generalsekretær i Blå Kors, Christian Bjerre.

Det skal være alderen og ikke alkoholprocenten, der skal afgøre, hvornår man som ung kan købe alkohol i Danmark. Det mener et stort flertal danskerne.

I en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark svarer 62,5 procent af de adspurgte, at man bør hæve aldersgrænsen for salg af alle typer alkohol til 18 år.

Det viser, at danskerne er klar til reformer på alkoholrådet, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre, som er glad for, at sundhedsminister Magnus Heunicke i dag melder ud, at næste indsats på sundhedsområdet bliver unges alkoholforbrug.

“Vi kan se, at alkoholforbruget blandt unge er begyndt at stige igen. Det er nu, at udviklingen skal vendes, og det ser vi samtidig også. at der er stor opbakning til i befolkningen. Der er behov for stramninger i lovgivningen i forhold til blandt andet tilgængelighed.”, siger generalsekretær Christian Bjerre og fortæller, at der også er andre tiltag, der skal i spil:

“Hvis vi skal skabe en positiv forandring hos de unge, skal det ske i et samspil mellem politikere, fagfolk omkring de unge og forældrene. Vi er derfor meget positive over sundhedsministerens udmelding. Det er netop politikerne der via lovningen skal fortælle, at udviklingen skal vendes nu.”

Over halvdelen af danskerne vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol 

Bekymrende alkoholkultur

Reklame:

I modsætning til nabolande som Sverige og Norge, hvor der er en 18-års grænse for køb af alkohol, mens man i Danmark kan købe for eksempel øl og vin som 16-årig og alkohol på 16,5% og derover, når man fylder 18 år.

Før sommerferien fortalte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at netop unges alkoholkultur er næste indsatsområde og kaldte alkoholkulturen for “bekymrende”.

Vi véd, hvad der skal til for at knække kurvenI Island er det lykkedes. Organisationer med bl.a. Lægeforeningen og forskere i spidsen eløbet af sommeren fremkommet med et opråb om at gribe ind. Tilgængeligheden til alkohol for de unge skal ned, og der skal arbejdes med fuldskabskulturen omkring alkohol. Hæv aldersgrænsen og lav en handleplan”, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

WHO’s seneste skolebørnsundersøgelse peger på, at de danske unge drikker markant mere end andre unge i hele Europa, og at der samtidig er sket en stigning i 15årige drenges druk.

Annonce:

Reklame: