5G på Mount Everest

Omkring 150 medarbejdere uden højdeskræk og 40 okser slæbende på 8 ton udstyr og materialer er, hvad det kræver at etablere 5G på verdens højeste bjerg.

Den nye, lynhurtige forbindelse gør det muligt for bjergbestigere og forskere at opleve og videreformidle helt nye sider af Mount Everest. En af de første ekspeditioner, der får glæde af verdens højeste 5G-netværk, er en nepalesisk ekspedition, der skal genopmåle og bestemme bjergets højde.

For Zhang Yong, som er senior-ingeniør hos Huawei, var april lidt anderledes end de fleste andre måneder på kontoret. Som en del af et team på ca. 150 personer var han med til at sikre verdens første 5G-netværk på Mount Everest.

– Det er ikke hver dag, at jobbet byder på bjergbestigning i minus 37 grader, og jeg skal være ærlig og indrømme, at det har været et meget udfordrende projekt. Everest har uforudsigeligt vejr, og iltniveauet i luften falder, jo højere du kommer op, så de fleste på teamet kæmpede også med højdesyge. Det var ikke kun en alvorlig test af os, men også en ekstrem-test af Huawei-udstyrets ydeevne. Begge gennemførte heldigvis missionen, siger Zhang Yong, senior-ingeniør hos Huawei.

Huaweis lastbiler var kun i stand til at transportere materialer og udstyr til 5.200 meters højde. Derefter var teamet afhængige af okser til at slæbe kabler, basestationer og master det sidste stykke. Huaweis tekniske leder af det ekstreme projekt, Wang Bo, fortæller, at det er en af den slags oplevelser han med sikkerhed kommer til at gengive for sine børnebørn.

Stream Netflix på toppen af Mount Everest
Huawei var den første virksomhed overhovedet til at installere et mobilt netværk på Mount Everest tilbage i 2007, og i 2013 vendte holdet tilbage for at opgradere til 4G. Netværket gjorde det for første gang muligt for professionelle bjergbestigere, eventyrlystne turister og forskere fra hele verden at sende video og billeder hjem fra de ekstreme højder. Med 5G er det nu også muligt for eksempel at streame højkvalitetsvideo i realtid og ikke mindst indsamle og håndtere tunge forskningsdata direkte på bjergsiden.

Forskningsmæssigt spiller det nye 5G-netværk en central rolle i en ekspedition, som den nepalesiske regering har iværksat i april måned. Målet er at genopmåle Mount Everest, fordi et jordskælv i 2015 har sået tvivl om, hvorvidt Mount Everest skulle være sunket. Med den forbedrede 5G-forbindelse kan det nepalesiske bjergbestiger-team uden problemer sende og modtage forskningsresultater og filer med en hastighed på 1Gbps. Bjergbestigerne vil derfor også kunne tage en pause på bjergsiden og streame Netflix eller se live fodbold.

5G-netværket er ved 6.500 meter det højest placerede i verden, og etableringen er gjort mulig med Huaweis såkaldte 5G active antenna units, som er yderst kompakte og derfor særligt velegnede til infrastruktur i ekstreme områder som Mount Everest.

Reklame:

Netværket består af fem 5G-basestationer fordelt på Mount Everest Base Camp ved 5.300 meter, Transition Camp ved 5.800 meter og Forward Camp ved 6.500 meter. Døgnet rundt sørger netværksspecialister udstationeret i 5.300 meters højde for at overvåge og vedligeholde netværket.

Adgang til 5G-forbindelse på Mount Everest er betinget af et abonnement hos China Mobile.

Annonce:

Reklame: