Gamerstol

At stillesiddende arbejde er skadeligt, er ingen nyhed. Gennem nye rollemodeller inden for e-sport er de ergonomiske skader rykket generationer ned. Børnenes egne ønsker skal tilsidesættes, mener ekspert.

Op og stå, gå en tur, sving med armene. På trods af stort fokus de senere år er følgerne af for meget stillesiddende arbejde på arbejdspladsen fortsat et stort problem. En undersøgelse foretaget af HK Stat viser, at to tredjedele af fagforeningens medlemmer oplever smerter som følge af stillesiddende arbejde. Faktisk døjer næsten en ud af ti af de adspurgte i undersøgelsen dagligt med gener og ubehag i nakke, skuldre og ryg.

Disse lidelser risikerer dog at indtræffe lang tid før, man indtræder på arbejdsmarkedet, nemlig hjemme foran computeren, hvor mange børn dagligt tilbringer timevis i gamerstole. I takt med at e-sport vinder frem med dansk succes i spil som Counter Strike og League of Legends, eksponeres de unge i højere grad for rollemodeller der, som de selv, sidder i højryggede, futuristisk udseende gamerstole.

– Selvom børnene plager, skal forældre stå fast og glemme alt om gamerstole med flotte farver og indbygget kopholder. De er enormt dårlige for ryggen og meget lidt bevægelig. Man sidder låst fast i én position, og det bliver en kropslig katastrofe, udtaler ergonomisk konsulent Sanne Buhl.

Misforstået med gamerstole på kontoret

Gamerstoles dårlige ergonomi begrænser sig dog ikke blot til børneværelset. Som direktør i virksomheden Kontormøbler.dk vejleder Torben Møller dagligt virksomheder i ergonomiske løsninger, og hvordan man vælger den bedste kontorstol. Han oplever ofte, at især unge ansatte sidder i gamerstole i den tro, at de er velfungerende som kontorstole – noget som kan koste samfundet mange penge i form af blandt andet genoptræning og sygedage.

– Det er fuldstændig misforstået, at gamerstole kan bruges på arbejdspladsen. Der er gået mode i design fremfor funktionalitet. Folk er muligvis trætte at af høre det, men det er bare så vigtigt at sidde ordentligt og samtidig få rørt sig flere gange i løbet af en arbejdsdag. Hvis du dagligt bruger blot 3 x 15 min på eksempelvis et balancebræt, så svarer det til, at du forbrænder cirka tre kilo fedt på et år, siger Torben Møller, som præsenterer virksomheder for en række nemme kontorøvelser for vise dem, at god ergonomi ikke behøver være besværligt.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Great win last night! 5-1 in our group. One more match to go. #ToTheStars

Et opslag delt af Astralis (@astralisgg) den

Reklame:

Sæt tidligt ind

Med mange års erfaring med ergonomisk indretning af arbejdspladser har Sanne Buhl også oplevet konsekvenserne af mange timer siddende i ergonomisk dårlige stole på kontoret. Og da problemet med for mange timer i en ergonomisk dårlig stol nu også har bredt sig til børneværelset gennem eksempelvis e-sport, bør man sætte ind så tidligt som muligt.

– Vi er skabt til at bevæge os, og at sidde stille påvirker vores hjerner. Rent muskelmæssigt svinder muskelstyrken ind, når man sidder i mange timer i stedet for at drøne rundt. Nøglen er varierede positioner, og dér er man stærkt begrænset i en stiv gamerstol med fastlåste armlæn, forklarer Sanne Buhl.

Annonce:

Reklame: