Søvnmangel

Dette indhold er sponsoreret.

Det kan være svært at finde ud af, hvor meget søvn, man har brug for. Det afhænger nemlig blandt andet af alderen, arbejdssituation og livsstil. Men ifølge WHO bør voksne sove mellem syv og ni timer om natten. Tallet kan for nogle virke højt, men dette er altså det optimale for sundheden.

Der er mange mennesker, der sover mindre end syv timer om natten og føler sig friske og udhvilet alligevel, men man bør lytte til anbefalingerne, da de er lavet på baggrund af sundhedsfaglig viden. For nogle mennesker kan søvnmangel have negative konsekvenser for helbredet. Søvnmangel kan for eksempel øge risikoen for at få diabetes, hjertekarsygdomme og fedme. Derudover kan det påvirke humøret negativt og gøre det svært at koncentrere sig.

Læs med her og bliv klogere på, hvad man kan gøre for at få en bedre nattesøvn.

Optimér din søvn og bliv sundere

Søvn er en vigtig del af vores liv, og det er noget, alle har brug for. Derfor er det også vigtigt, at man får den optimale søvn, så man kan forblive sund og have mere energi til hverdagen. Men hvordan får man den optimale søvn? Dette kommer an på en række forskellige ting, som alle spiller sammen. For det første skal man have en god seng, som passer til ens behov. Man kan eksempelvis kigge efter gode 90×210 cm elevationssenge, hvis man har behov for en ny og bedre seng.

Når man køber en ny seng, er det fordelagtigt også at investere i en topmadras, da det kan øge selve sengens levetid ved at mindske slid direkte på sengen. Topmadrasser findes i mange forskellige størrelser og typer, så der er noget til ethvert behov. Desuden skal man også have styr på sin pude – her kan det være en god idé at have flere forskellige typer puder, så man altid har den rigtige type pude til ens behov. Nogle mennesker foretrækker for eksempel en blød pude, mens andre foretrækker en fast pude.

Endelig skal man også huske at lufte ud i soveværelset inden sengetid – frisk luft giver nemlig bedre søvn. Soveværelset skal desuden ikke være for varmt eller for koldt – den ideelle temperatur ligger typisk mellem 16-22 grader.

Hvordan kan man få en bedre søvn?

Der er mange ting, man kan gøre for at få en bedre søvn – ud over en god seng og pude. Det kan nemlig godt betale sig at investere i noget ordentligt sengetøj, som er behageligt at ligge i. Dette betyder typisk et blødt og lækkert materiale, som ikke kradser. Det kan desuden være en god idé at undgå at spise for meget mad inden sengetid – især fedtholdig mad – da dette kan give dig problemer med at sove.

Endelig er det vigtigt ikke at drikke for meget kaffe eller te om dagen og lige op til sengetid, da disse drikkevarer indeholder koffein, der virker opfriskende. Hvis man følger disse råd, kan mange forvente at få en bedre søvn på sigt. Det kan også være en god idé at være fysisk aktivt gennem dagen, da man vil opleve en sund form for træthed, når man skal til at sove. Har man tankemylder, som mange oplever, inden de skal sove, kan man med fordel lytte til en lydbog eller mindfulness-musik, som kan hjælpe med at finde ro.

Hvilke konsekvenser kan søvnmangel have for helbredet?

Er der et par enkelte dage, hvor man ikke lige får den anbefalede søvnmængde, er der ingen langvarige konsekvenser som følge. Står det på i en længere periode, kan søvnmangel derimod have alvorlige konsekvenser for helbredet. Det er derfor vigtigt at få den anbefalede mængde søvn hver nat. Hvis man har alvorlige og længerevarende problemer med at falde i søvn eller bliver ved med at vågne om natten, bør man tale med sin læge. Han eller hun vil kunne give gode råd til, hvordan man bedst muligt kan få den rigtige mængde søvn.

Der er altså mange gode råd til, hvordan man kan få en god nattesøvn, og hvordan man modvirker søvnmangel og søvnbesvær. Det er vigtigt at notere, at søvn og søvnbehov er forskelligt fra person til person. Nogle mennesker har brug for at følge et striks søvnritual for at kunne sove godt, mens andre kan falde i søvn uanset, hvad de foretager sig inden sengetid. Det er derfor vigtigt, at man finder ud af, hvilke råd der fungerer bedst for én selv.