Kateter

Et kateter er et lille rør, der indføres i urinrøret, så du på den måde kan tømme blæren for urin. Typisk vil kateteret have en afrundet spids med to små huller på hver side af røret. Når kateteret indføres i blæren, vil urinen dermed løbe ud gennem disse huller, hvorved blæren kan tømmes på en sikker og hygiejnisk måde.

Der findes flere typer katetre på markedet, både permanente og til engangsbrug.
Mange foretrækker engangskatetre, som giver større fleksibilitet og frihed i hverdagen, da du dermed kan tømme blæren, uanset hvor du befinder dig.

Hvem har behov for at anvende et kateter?

Der kan være flere årsager til, at mænd får behov for at anvende katetre. Mange mænd oplever vandladningsproblemer, når de kommer op i alderen. Hvis man ikke kan tømme blæren på normal vis, er et engangskateter derfor ofte løsningen.

Foruden vandladningsproblemer kan kateterisation også være nødvendigt grundet forskellige sygdomme eller skader, f.eks. multipel sclerose eller rygmarvsskader, der forstyrrer signalerne mellem hjernen og blæren og dermed påvirker urinvejssystemet.

Det kan virke svært og uoverskueligt, hvis du pludselig får behov for et kateter. Men ligesom med så mange andre ting, oplever de fleste, at det bliver en normal del af din daglige rutine, så snart du har lært teknikken med at kateterisere.

Hvilke typer katetre findes der?

Der findes både permanente katetre samt intermitterende katetre, som er katetre til engangsbrug. I dag er engangskatetre den foretrukne måde at tømme blæren på, hvis man oplever vandladningsproblemer. Det skyldes, at engangskatetre er både hygiejniske, diskrete og brugervenlige. På den måde er det nemt for dig at tømme blæren – også når du er væk fra hjemmet.

Derudover kan du få katetre med og uden overfladebehandling. Det anbefales generelt, at du vælger et overfladebehandlet kateter. Disse minimerer nemlig risikoen for infektioner og skader i urinrøret. Coloplast står bl.a. bag de innovative SpeediCath-katetre til mænd. De har en særlig overfladebelægning og samtidig ligger de i en steril saltvandsopløsning, så de er klar til brug med det samme.

Bestil gratis vareprøver hos Coloplast

Hygiejniske og pålidelige hjælpemidler kan give dig trygheden tilbage i hverdagen, hvis du oplever vandladningsproblemer. Hvis du er i tvivl om, hvilken type kateter, der matcher dine behov, kan du altid bestille gratis vareprøver hos Coloplast.

De står nemlig bag støttetilbuddet Coloplast Care. Som medlem af Coloplast Care får du adgang til kompetent vejledning fra erfarne sygeplejersker. De kan hjælpe med både gode råd til din hverdag som katetebruger samt vejledning i hvilke produkter, der er de rette for dig.

Samtidig får du adgang til nyheder, opdateringer og personaliseret støtte og support – enten via månedlige mails eller direkte på Coloplasts hjemmeside. På den måde kan du få god støtte, der kan give dig tryghed, når du har brug for det.