Lækker cocktail

Er du ved at være en smule træt af, at din eneste go-to-drink består af rom & cola eller vodka & juice? Det behøves faktisk slet ikke være så svært at lave lækre cocktails. Med ganske få hjælpemidler kan du udvikle dig til en habil bartender. Nogle gange kræver det blot en smule inspiration, og derfor er vi så heldige at have allieret os med vores cocktailblogger Sashia.

Hun står får de mange lækre drinksopskrifter, men inden du kaster dig over drinksene, vil vi lige give dig et par tips til, hvilket barudstyr du som minimum skal have derhjemme.

Cocktailshakeren er obligatorisk!

Vi gentager lige overskriften en gang til: En cocktailshaker er et must-have! Så simpelt er det. Har du ikke en shaker endnu, så skal du slet ikke tænke i opskriftsbanerne endnu. Skynd dig at drøne hen til din nærmeste barudstyrsforhandler, og få hjælp til at finde den perfekte cocktailshaker til dine behov.

Hvis du er mere til hjemmeshopping, så vil vi anbefale dig at smutte ind på BarLife, hvor du også kan finde alt den hjælp, du skal bruge, angående emnet at finde den rigtige shaker.

Overordnet set har cocktailshakeren to funktioner. Den ene er relativt teknisk, for når ingredienserne til en drink rystes sammen, udskiller de forskellige olier og gør det nemmere at optage hinanden. Du får altså en mere sammenhængende smagsoplevelse, end når du lige rører rundt i et glas med et sugerør.

Den anden men mindst lige så vigtige årsag, er den følelse, du står med, når du laver cocktails. Shakeren får med sin blotte tilstedeværelse en følelse til at blomstre, og før du ved af det, vil du virkelig føle sig som en professionel bartender.

Præcision er en dyd – derfor skal du altid bruge en jigger!  

Nu er det slut med at lave drinks på slump. Fint nok at køre vodka med juice på øjemål. Som aftenen skrider frem, kan du sjovt nok klare denne blanding stærkere og stærkere, og lige inden selskabet vil i byen, kan du lige tylre en halv-halv blanding ned i løgnhalsen, så du er fuldstændig klar på at være vild på dansegulvet.

Men lad os nu være ærlige. Det er ikke for selve drinkoplevelsens skyld. Hvis du virkelig vil begynde at eksperimentere med den gode drinkoplevelse, så bør du virkelig også følge de mængdeangivelser, som der står skrevet i opskrifterne. På den måde opnår du nemlig den helt rigtige balance mellem de forskellige elementer i drinken, så den hverken bliver for stærk, for svag, for sød eller noget helt fjerde.

En jigger eller et målebæger, som det også sagtens kan blive kaldt, er derfor også et vigtigt værktøj, når du skal i gang med den store bartendertransformation.

Drop klumperne og anvend en strainer

Når du virkelig begynder at få opbygget noget bartendermæssigt selvtillid, så begynder det nok også at gå vildere og vildere for sig i forhold til, hvilke opskrifter du kaster dig over. Ofte er det ikke kun flydende væsker, som du skal hælde i din shaker. Det kan også være, der skal frugter i, krydderurter og andre smagstilførende supplementer. Disse skal naturligvis ikke være en del af det færdige resultat.

Med en strainer – eller en si, som vi nok vil sige på godt dansk – kan du nemt og hurtigt adskille skidt fra kanel, så det kun er den rene væske, der overføres til drinkglasset.

Derfor er en strainer også et meget væsentligt stykke barudstyr at være idehaver af, da den faktisk er med til at udvide dine muligheder, uden at du skal til at døje med klumper eller andre forstyrrende elementer, når du vil nyde den lækre cocktail.

Og når du så har fået styr på de tre ovenstående grundværktøjer, du som minimum skal eje, når du gerne vil i gang med de rigtig gode drinksoplevelser, så kan du begynde at finde inspirerende cocktailopskrifter. Der findes et hav af fysiske bøger, blogs og netartikler, der guider der sikkert igennem, hvordan du strikker en god smagssammensætning på benene.

Og dermed begynder du for alvor at kunne mærke den store forandring fra dengang, hvor du sad med slavevodkaen samt en lunken appelsinjuice, til nu, hvor der efterhånden ikke er en begrænsning i forhold til, hvor kompliceret det kan blive.

Hermed er du fuldstændig klar til at blive sluppet løs i det store vilde cocktailunivers.