Har du en ven eller veninde som fylder 30 år inden for det nærmeste stykke tid? Så skal du nok læse med her. Kanel25.dk er de førende sælgere inden for den gamle, danske kanel- og peber tradition. Der findes ikke en kærligere måde at drille dine bedste venner på, og de vil helt sikkert kunne grine tilbage på det – om nogle år. Men hvad ligger der overhovedet i denne sære tradition?

Det er en meget simpel tradition: Er man ikke gift inden man er fyldt 25 år, skal man overdynges af kanel. Er man ikke gift inden manden fylder 30 år, skal man overdynges med peber. En sjov fødselsdags tradition!

En gammel tradition?

At du skal overdynges med peber, hvis du ikke er blevet gift inden du er fyldt 30, stammer helt tilbage til 1500-tallet. Her blev peber og andre krydderier, forbundet med handelsmænd. Da handelsmænd tit var på farten, og dermed boede forskellige steder, betød det, at han havde praktisk svært ved, at indgå i et romantisk forhold. Dette blev kaldt en pebersvend. Ligeså blev en ældre, ugift kvinde kaldt en pebermø. Dengang var det en meget alvorlig sag, at være ugift i en lettere høj alder. I dag har vi heldigvis et meget mere afslappet tag på dét at være ugift. Dette kommer også til udtryk i denne tradition, som har en stærk ironisk distance til dét, at man bliver ’straffet’ for ikke at være gift – det er nemlig alt sammen sjov og spas.

Traditionen er mest udbredt i Jylland, især Sønderjylland og Nordjylland. Tilflyttere og fraflyttere gør dog, at det er blevet mere og mere udbredt rundt omkring i landet. Derfor er det nu også blevet en mere normal ting at gøre på Fyn.

De forskellige produkter

Kanel25.dk sælger kanel- og pebersække fra 2,5 kg til 15 kg. De sælger også tilbehør i form af gaffatape (offeret bliver ofte bundet fast til fx en pæl inden selve akten), beskyttelsesbriller og masker. Mht. til rengøring kan det godt betale sig at være forberedt. Både peberen og kanelen er ikke egnet til spisning, udelukkende til det festlige indslag ved en 25-års og 30-års fødselsdag.

Guides til dit næste ’angreb’

Hos kanel25, bliver der ikke udelukkende solgt varer. Den online hjemmeside kommer også med guides og gode råd, til hvordan du skal lave traditionen på dine venner. Desuden kan du også læse mere om historien bag den populære tradition.

Danskere har altid godt kunne lide de lidt ’drillende’ traditioner. Dette ses også til brylluppet, bl.a. når der kastes med ris lige efter vielsen, eller hvor gommen får klippet sokken af. Drillerierne stopper altså ikke, når du endelig er blevet gift. Fortsæt de sjove danske traditioner, og gå ind på kanel25 for at plotte din vens fødselsdag. Det bliver en uforglemmelig fest med Kanel25år.