Det er ikke helt til at begribe for nutidens elskere af mode og skønhed, men længe inden vi mennesker begyndte at anvende tøj og sko som en måde at udtrykke os og se godt ud på, var det faktisk udelukkende et middel til at beskytte sig mod vind og vejr. De ældste fundne sko i verden er produceret af læder, et materiale, der til stadighed er et af de mest populære på verdensplan. Skoene har en ganske betragtelig alder på hele 5500 år, og har givetvis været anvendt som et værn mod blandt andet hård, klippefyldt undergrund samt isnende kulde i de lange vintermåneder. Datidens mennesker havde nok ikke forudset, at en beklædningsgenstand som skoen skulle udvikle sig fra udelukkende at have en praktisk funktion, til at blive et objekt for skønhed, livsstil og ja, endda personligt udtryk, men det er ikke desto mindre tilfældet.

Herresko gennem årene

Herreskoen har gennem de sidste mange århundreder udviklet sig i lige så høj grad, som vi som mennesker har; fra den helt primitive lædersko syet ud i et stykke som føromtalte, til vikingetidens skindsko med begyndende sål. Fra middelalderens træsko og sandaler samt sko med begyndende udsmykning i form af spænder til renæssancens højhælede modeller til det mandlige segment – for ikke at nævne 70’erne, hvor diskostøvlen med plateau havde sin storhedstid. Mænds fødder har skullet gå igennem så grueligt meget, og ikke kun dengang i den fjerne fortid, men så sent som i 90’erne og 00’erne; hvem husker ikke de uformelige Dr. Martens støvler eller den berygtede Buffalosko? Man kan diskutere, om de forskellige designs indenfor herreskomoden har været god stil eller ej, men der er ingen tvivl om, at de forskellige styles alle har været med til at påvirke den alsidige skomode, som vi ser i dag.     

Nutidens støvler til mænd

I dag er der ikke blot to skomodeller, som præger modebilledet, men talrige af slagsen; og skoene er ikke kun fabrikeret af læder, men kommer i utallige materialer, farver og mønstre. Især én type sko har vundet sit indpas hos den mandlige del af befolkningen, og det er støvler til mænd. Støvler til mænd udemærker sig ved at være en særdeles alsidig sko, som kan benyttes til langt de fleste lejligheder. Den er især attraktiv i overgangsperioder, hvor vejret kan være ustabilt og uforudsigeligt, og man har brug for en sko, der båder luner samtidig med at den ikke må blive for varm. Den kan give kant til et flot jakkesæt, når man gerne vil være pænt klædt på, men synes, at de traditionelle snørresko i læder bliver en anelse for formelle; den kan være en elegant ledsager, som løfter et par rå jeans fra dagligdags beklædning til et mere festligt antræk. I modsætning til så mange andre skomodeller er herrestøvlen en model, der kan afspejle alle former for stilarter og personligheder. Både bikeren, erhvervsmanden, familiefaren, pædagogen, hipsteren og udendørsentusiasten kan finde en støvle, der passer til vedkommendes stil og hverv; og derfor er støvlen naturligvis mere populær end nogensinde før.