FLUGT er nomineret til tre Oscars
FLUGT er nomineret til tre Oscars

TIRSDAG EFTERMIDDAG KAN DEN DANSKE DOKUMENTARFILM, FLUGT, SKRIVE FILMHISTORIE MED OSCAR NOMINERING I TRE KATEGORIER.

Når det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences offentliggør årets nomineringer til den 94. Oscar uddeling på tirsdag, har den danske dokumentarfilm FLUGT (FLEE), allerede skrevet dansk filmhistorie, – men spørgsmålet er, om den også vil skrive sig ind i den internationale filmhistorie ved samme lejlighed?

Det er første gang, at en dansk film er shortlistet i to genre-kategorier Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentarfilm, hvilket er en historisk dansk bedrift. Men det er første gang i international Oscar-historie, at en dokumentarfilm har udsigt til at opnå tre nomineringer som henholdsvis Bedste Internationale Film, Bedste Dokumentarfilm og Bedste Animationsfilm.

Siden filmens premiere på Sundance Film Festival i 2021, hvor FLUGT vandt sin første pris, Grand Jury Prize, har filmen modtaget over 123 nomineringer og 62 internationale priser.

Om filmen: FLUGT (FLEE) handler om Amin, en 36-årig højt uddannet akademiker, der står foran at skal giftes med sin kæreste gennem mange år. Men en velbevaret hemmelighed om hans fortid presser sig på og truer med at spolere den lykke, han ønsker for sig selv og sin fremtidige ægtemand. For første gang deler han historien med sin bedste ven, filminstruktør Jonas Poher Rasmussen.

Om instruktøren: Den 40-årige filminstruktør Jonas Poher Rasmussen debuterede i 2006 med en tv-dokumentar om sin egen farfar, forfatteren og lyrikeren Halfdan Rasmussen. Fire år senere blev han uddannet fra den alternative filmskole Super16. Hans første film som nyuddannet instruktør var den prisbelønnet hybridfilm, SEARCHING FOR BILL, og senere fulgte filmen, DET HAN GJORDE (2015).

Jonas Poher Rasmussen
Jonas Poher Rasmussen

Om producenterne: Filmproducer Monica Hellström er medlem af Academy of Motion Picture Arts and Sciences og var i 2020 udvalgt til Producer on The Move i Cannes. Hun har produceret en lang række prisvindende film, deriblandt A HOUSE MADE OF SPLINTERS, SKYGGEBARN og THE DISTANT BARKING OF DOGS, som blev Oscar shortlistet i 2017.

Filmen er produceret i samarbejde med Signe Byrge Sørensen, der to gange tidligere har været Oscar nomineret for THE ACT OF KILLING i 2014 og THE LOOK OF SILENCE i 2016. Signe Byrge Sørensen er medlem af Academy of Motion Picture Arts and Sciences og grundlagde selskabet Final Cut for Real ApS i 2009 i samarbejde med Anne Köhncke. Signe Byrge Sørensen er også producent for Camilla Nielssons PRESIDENT, der også er shortlistet i år. Charlotte De La Gournerie har også været med-producer. Charlotte er med-ejer af det prisvindende dansk/fransk animationsselskab Suncreature.

Reklame:

Om Oscar: Oscar uddeles i år for 94. gang af Academy of Motion Picture Arts and Sciences. I løbet af de seneste ti år har dansk film modtaget én Oscar, nemlig i 2021 til DRUK af Thomas Vinterberg. Årets Oscar-vindere kåres 27. marts.

Offentliggørelsen af årets Oscar-kandidater finder sted tirsdag 8. februar fra kl. 14.00, – samme aften har filmen dansk tv-premiere på DRTV og DR2 kl. 21.00.

Annonce:

Reklame: