Annonce:

Pingvinlort kan være med til at bremse klimaændringer

Et nyt studie viser, at pingvinkolonier i Antarktis udleder gasser, der danner skyer og potentielt beskytter isen mod at smelte under stigende temperaturer.

Langt mod syd, hvor Antarktis’ is dominerer landskabet, har forskere gjort en opsigtsvækkende opdagelse: Pingvinlort kan faktisk påvirke klimaet.

Ifølge et nyt studie publiceret i Communications Earth & Environment udleder kolonier af pingviner store mængder ammoniak og andre gasser, som bliver til såkaldte aerosoler i luften.

Pingvinlorten bidrager til at danne lyse skyer, der reflekterer sollys og derfor kan være med til at sænke temperaturen lokalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Forskerne målte, at dannelsen af aerosoler var op til 10.000 gange højere, når vinden blæste fra pingvinkolonierne.

Guano og gas får skyerne til at vokse

Pingvinerne lever af fisk, som lever af plankton. Plankton udskiller en gas kaldet dimethylsulfid (DMS), der i atmosfæren bliver til svovlsyre.

Når svovlsyren blandes med ammoniak og dimethylamin fra pingvinernes guano, opstår aerosoler.

De aerosoler tiltrækker fugt og vokser til kondenskerner, som igen danner skyer. Ifølge forskerne kan disse lyse skyer have en afkølende effekt, fordi de sender en del af solens stråling tilbage i rummet.

“Lortene kan potentielt booste dannelsen af aerosoler med op til 10.000 gange. Det betyder rigtig meget,” fortæller Teis Nørgaard Mikkelsen, lektor ved DTU, til Videnskab.dk.

Videoannonce:

Overses i klimamodeller

Studiet rejser et interessant spørgsmål: Hvor meget af den naturlige klimabalance mangler i gængse klimamodeller?

I Antarktis antager de fleste modeller, at niveauet af ammoniak er meget lavt. Men guano fra pingviner – især i store kolonier – viser, at der er lokale kilder, som kan påvirke skydannelse og dermed klima.

Forskerne bag studiet opfordrer til, at naturlige bidrag til atmosfærens kemi bliver bedre inkluderet i fremtidens klimaberegninger.

Kilde: Videnskab.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg
Annonce:

Auto Show Annonce

Altid gratis artikler