Reklame:

Forskere slår fast: Derfor skal du holde dig fra sodavand

Hvis du drømmer om at leve længe, så bør du overveje, hvor meget sodavand du hælder indenbords om dagen. For et helt nyt forskningsprojekt viser, at dem, der indtager sodavand dagligt, dør før vanddrikkerne.

Annonce:

Det er hård læsning for alle os, der er vokset op med en sodavand i hånden. Men et nyt stort europæisk forskningsprojekt dokumenterer, at du nok gambler med dit liv, hvis du drikker sodavand til hverdag.

Og det ser ikke ud til, at det hjælper noget at skifte light-sodavand ud med sukkerholdige sodavand eller omvendt. Forskerne er ikke i tvivl om, at sodavand generelt set kun bør indtages ved sjældne lejligheder.

LÆS OGSÅ: Tjekker du Facebook i bilen? Pas på, det kan koste dig rigtig dyrt!

Forskerne fulgte mere end 450.000 forsøgspersonerne over 16 år. I den periode, forskerholdet fulgte forsøgspersonerne, viste det sig, at dem der drak mere end to glas sodavand om dagen havde 17 procent højere risiko for at være døde efter de 16 år. Gruppen af sodavandsdrikkere blev sammenlignet med en række forsøgspersoner, der maksimalt drak ét glas sodavand om måneden.

Annonce:

Tommelfingeren peger både nedad til sukkerholdige og light-sodavand

Forskningsresultatet kunne hverken frikende almindelige sodavand eller light-sodavand. Begge typer af sodavand kunne i forskningsundersøgelsen kobles sammen med et kortere liv.

“Det mest skræmmende er, at de her forsøgspersoner blev spurgt ind til deres indtag af sodavand i 1990’erne, og der var de fleste af dem midaldrende og havde formentlig ikke drukket sodavand hele livet, og alligevel så vi en klar tendens. Kigger vi længere frem, kan tingene se endnu værre ud, eftersom unge mennesker i dag drikker markant mere sodavand, end midaldrende personer formentlig gjorde i 1990’erne,” siger forsker og overlæge Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse til Videnskab.dk.

Der er dog et lille forbehold i forskningen. For forskningen er ikke blevet renset for andre faktorer, der kan spille ind. Det vil sige, at der i studiet ikke er taget højde for, at dem, der drikker sodavand til dagligt, kan have andre fællestræk, der kan spille ind på den tidligere dødelighed.

Annonce:

Kilde: Videnskab.dk

Annonce:


Har du læst?

Flere populære artikler

Reklame:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
20,400FølgereFølg

Seneste artikler

Reklame: