Reklame:

Derfor får du craving efter søde sager, når du mangler søvn

Måske kender du det. Du er træt. Du har sovet alt lidt, og pludselig virker søde sager og slik mere fristende end normalt. Nu har forskere fundet svaret på, hvorfor din krop hungrer efter sødt, når du er i søvnmangel.

Annonce:

Søvnmangel er ekstremt dårligt for dit helbred på den lange bane. Vi har hørt det før, og derfor har en gruppe af forskere undersøgt søvn endnu engang.

Et amerikansk forskerhold fra Chicago har fundet ud af, hvorfor vi hungrer efter sødt i perioder, hvor vi sover for lidt. Svaret på hvorfor du begynder at hungre efter de mindre sunde fødevarer er simpelthen, at din søvnmangel påvirker de samme receptorer i hjernen, som rygning af marihuana gør. Og netop disse receptorer giver lyst til søde sager, slår studiet fast.

Neorolog og adjunkt Thorsten Kahnt fra Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine i Chicago forklarer i studiet, hvordan holdet har fundet inspiration i tidligere undersøgelser.

Kahnt hentede inspiration i tidligere undersøgelser, der før har undersøgt søvnmangel hos mennesker med en stigning af molekyler i hjernen.

Annonce:

Søvnmangel fik testpersoner til at spise usundt

I forsøget rekrutterede Kahnt og hans kollegaer 25 sunde frivillige mænd og kvinder.

Forsøget fungerede således, at testpersonerne blev bedt om at sove enten fire eller otte timer om natten. Testen foregik på to nætter med fire ugers mellemrum.

Efter første forsøg blev rollerne mellem testpersoner byttet rundt, så de testpersoner, der tidligere havde sovet fire timer den første nat, skulle efterfølgende sove otte timer – og omvendt.

Annonce:

Testpersonerne blev både skannet i hjernen og fik deres blod analyseret. Og under begge forsøg blev de præsenteret for en buffet, hvor opgaven lød på, at de skulle spise lige, hvad de havde lyst til.

De personer, der kun havde sovet fire timer, havde et markant højere niveau af 2-oleoylglycerol. Det samme molekyle som bliver aktiveret ved indtag af marihuana.

De testpersoner, der havde sovet otte timer, oplevede ikke større eller anderledes sult end normalt. De veludhvilede spiste stort set samme mængde af kalorier. Det viste sig hurtigt, at testpersonerne med søvnmangel var tilbøjelige til at vælge usunde fødevarer med højt kalorieindhold.

Forskerne konkluderede på baggrund af forsøgene, at søvnmangel påvirker endocannabinoid-systemet, som altså øger trangen til søde sager.

Du kan se mere om studiet her.

Kilde: Videnskab.dk

Annonce:


Har du læst?

Flere populære artikler

Reklame:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
20,400FølgereFølg

Seneste artikler

Reklame: