Psykolog advarer mod at bruge true crime til afslapning – og peger på en mulig sammenhæng med uforløst stress og psykisk mistrivsel.
True crime-serier og podcasts er blevet fast inventar i mange danskeres aftenrutiner. Men hvis formålet er at slappe af, kan det ifølge flere eksperter være et advarselstegn. Psykolog og traumeforsker Dr. Thema Bryant advarer nu mod tendensen, der især ses blandt folk, der har svært ved at koble fra.

I en samtale med Mel Robbins forklarer Bryant, at det er værd at overveje, hvorfor historier om mord og traumer føles beroligende. Hun opfordrer til at stille spørgsmålet: “Hvorfor føles traume afslappende for mig?”
En af forklaringerne kan ifølge Bryant være, at nogle mennesker har levet under vedvarende stress og derfor forbinder uro og dramatik med noget genkendeligt.
True crime kan føles trygt for dem, der kender til kaos
Professor Elizabeth Jeglic fra John Jay College of Criminal Justice har også undersøgt emnet. Hun peger på, at personer med tidligere traumer kan søge mod true crime, fordi det føles bekendt.
“Vi ser mange studerende på psykologiuddannelser, som selv har haft psykiske udfordringer og bruger studiet til at forstå sig selv,” fortæller Jeglic til Crime Reads.
Begge eksperter understreger, at det ikke nødvendigvis er farligt at se true crime. Men hvis det er det eneste, der giver ro, kan det være en anledning til at stoppe op og mærke efter.
Brug for adspredelse – eller skjult stress?
Et alternativ til krimifortællinger kan være roligere input før sengetid, som musik eller let underholdning. Det vigtigste er ifølge eksperterne at være opmærksom på sine mønstre – og på om de dækker over noget uforløst.
True crime-genren har aldrig været mere populær, og streamingtjenester investerer massivt i serier om mordere og retssager. Netflix-serien Dahmer med Evan Peters i hovedrollen er et eksempel på det.
Men som Bryant konkluderer: “Hvis du kun kan slappe af med mord, så er det måske værd at spørge dig selv, hvorfor det føles trygt.”