Annonce:

Alarmerende tal: Så tidligt begynder danske unge at drikke

Nye tal viser, at danske unge begynder at drikke tidligere og mere end deres europæiske jævnaldrende, selvom der er tegn på et lille fald i forbruget.

Danske 15-16-årige elever i 9. klasse ligger stadig i toppen, når det gælder alkoholforbrug i Europa, ifølge den nyeste ESPAD-undersøgelse.

Selvom der er sket et lille fald i forbruget, drikker danske unge stadig mere og tidligere end deres europæiske jævnaldrende.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har næsten 7 ud af 10 elever i 9. klasse drukket alkohol inden for den seneste måned. Det er væsentligt højere end det europæiske gennemsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

I Norge har 32 procent drukket alkohol den seneste måned, i Sverige 24 procent og i Island blot 12 procent.

Samtidig viser undersøgelsen, at mere end 1 ud af 3 af danske elever i 9. klasse har været fulde inden for den seneste måned, og 55 procent har drukket fem eller flere genstande ved én lejlighed.

Sundhedsstyrelsen bemærker, at danske unge begynder at drikke alkohol tidligere, og at alkoholforbruget er langt mere fuldskabsorienteret end hos unge i andre europæiske lande – og væsentligt mere end deres nordiske jævnaldrende.

Undersøgelsen viser dog også, at der er et lille fald i europæiske unges alkoholforbrug. Det gælder også for alkoholforbruget blandt danske unge.

Forældres rolle og inspiration fra Island

Sundhedsstyrelsen understreger vigtigheden af forældres involvering i unges alkoholvaner. Maja Bæksgaard Jørgensen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, udtaler:

Videoannonce:

“Der kan være mange årsager til, at unges alkoholkultur udvikler sig, som den gør, men vi ved, at de voksnes holdninger og adfærd former de unges. Så når forældre og andre voksne involverer sig og laver aftaler med deres børn om alkohol, gør det en positiv forskel,” fortæller Maja Bæksgaard Jørgensen.

Programmet “Fælles om ungelivet”, som Sundhedsstyrelsen samarbejder om med 15 kommuner og Trygfonden, fokuserer netop på forældreinvolvering og etablering af lokale fællesskaber. Inspirationen stammer fra Island, hvor man har haft succes med at reducere unges alkoholforbrug betydeligt.

Tidligere fald i at drikke stagnerer

Historisk set har der været et fald i unges alkoholforbrug i Danmark siden begyndelsen af 2000’erne. Men de seneste år viser en stagnering, og i nogle tilfælde en lille stigning.

For eksempel viser data fra 2018, at 44 procent af pigerne og 48 procent af drengene i 9. klasse har prøvet at være fulde mindst to gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Sundhedsstyrelsen fortsætter med at overvåge udviklingen og understreger behovet for fortsat fokus på forebyggelse og forældreinvolvering for at ændre unges alkoholkultur i Danmark.

Har du læst?

Flere populære artikler

Annonce:

Seneste artikler

Annonce:

HAR DU LÆST?

Annonce:

Følg Mandesiden

74,000FansLike
19,800FølgereFølg
Annonce:

Auto Show Annonce

Altid gratis artikler