Vi kan se frem til en stille jul og masser af fridage, hvor vi pludselig har tid til nye aktiviteter. Brug fridagene til at bygge sjove, kreative og bæredygtige møbler til hele familien – måske kan du endda nå det til julegave? Ved at upcycle dine gamle bildæk kan du skabe unikke løsninger, både ude og inde.

Måske har du selv materialerne til dine nye møbler stående i garagen? Tjek mønsterdybden med en mønt – den lovpligtige mønsterdybde er 1,6 mm, men teknisk chef for dækproducenten Bridgestone anbefaler, at du skifter dækkene ved 3 mm for sommerdæk og 4 mm for vinterdæk.

Det er nemt at lave noget sejt design til boligen med de slidte dæk, fortæller Jesper Sørensen fra Bridgestone:

– Når man beskæftiger sig med dæk dagen lang året igennem, bliver man nysgerrig på, hvad dæk ellers kan, og det er ikke småting.

Romantisk eller rå – lav en puf
Ved at lægge en rund plade ned i dækket og sy en rund skumgummihynde til den, kan du lave en fin puf. Puffens udtryk kan varieres i det uendelige med maling og stofvalg og kan blive rå, sød, minimalistisk eller romantisk

Er du ekstra fiks på fingrene kan du beklæde dækket med reb, et stykke basttæppe, plys eller stof og sætte ben på. Det bliver superlækkert, og ingen vil gætte, at der gemmer sig et bildæk inde under. Puffen kan du lave med et aftageligt låg, så har du opbevaring også. Du kan også sætte underdelen af en kontorstol på dækket.

Herunder kan du se billeder af de sjove muligheder:

Reklame:

Hæng dækket op på væggen – dekorationsvæg med planter, nips og spejle
Prøv at lave en dekorationsvæg, hvor du hænger flere bildæk op direkte på væggen og planter grønne planter i dem – det ser top cool ud. Nogle af bildækkene kan du udstyre med smalle hylder – en perfekt ramme om makeup eller nips. Eller du kan sætte et rundt spejl i.

Har du mod på at save dækket over, kan du lave en sej magasinholder ud af et halvt dæk. Mal dækket i en flot farve og sæt ben på, så er der opbevaring til blade og magasiner.

Hvis du skærer i dækkene, skal du være opmærksom på, at de indeholder stål og kan være vanskelige at skære i. Derfor anbefaler Jesper Sørensen, at du altid benytter det korrekte værktøj og ikke mindst personligt sikkerhedsudstyr som briller, handsker osv.

Byg en forhindringsbane i haven til børn og hunde
Der er også masser af muligheder for at bruge dæk i haven. Brug dem til forhindringsbaner og klatrestativer, ungerne – og hunden – vil elske dig for det! Du kan sætte flere dæk sammen til tunneller, stable dem til huler eller grave dem halvt ned i jorden til en fin klatrebane.

Prøv også at skære dækket midt over, sæt det på højkant og monter en plade på det. Vupti, du har et sjovt vippedyr eller en decideret vippe til de små, som du kan male til at ligne præcis det, du vil.

Blomsterkummer er noget af det nemmest at lave – du kan lægge dækkene på jorden, enkeltvis eller i flere højder. Og dækkene kan selvfølgelig males i alverdens farver eller beklædes med reb eller bast.

Er der farlige stoffer i dækket?
De allerfleste dæk i Danmark bliver indsamlet og genbrugt. Enten til regummiering eller de laves til gummigranulat og bruges i asfalt, til kunstgræsplæner eller faldunderlag, fortæller Jesper Sørensen fra Bridgestone. Og nu altså også til taburetter, borde, kurve og hylder.

Der er ingen sundhedsrisiko ved at genbruge dæk i boligen, beroliger han:

– Dæk indeholder tilsætningsstoffer som ftalater, aromatiske aminer eller tjærestoffet PAH, men i små mængder, som ikke frigives ved kropskontakt og derfor ikke sundhedsskadeligt, ifølge Miljøstyrelsen. Du skal selvfølgelig ikke bruge dæk til opbevaring af madvarer og heller ikke som decideret legetøj, som børn kan finde på at sutte på. Vask altid dækkene for snavs og rester af udstødningspartikler, før du bruger dem i din indretning.

Annonce:

Reklame: