Hvad enten du snart bliver student, er kørt død i studierne eller står til at skulle ind på det travle arbejdsmarked, kan der være brug for en pause fra tingene og for at få et nyt perspektiv på livet. Bliver du i tvivl om, hvilken vej du egentlig skal gå i livet, kan det være nyttigt lige at stoppe op og få luftforandring, før du tager en forhastet eller halvhjertet beslutning.

Tvivlen kan til tider ramme os alle. Derfor vælger mange enten at tage et sabbatår eller en pause fra studierne for lige at trække vejret og finde ud af, hvad man vil, inden voksenlivet for alvor banker på. En pause, orlov, sabbatår – kald det hvad du vil – er et kæmpe privilegie, som ikke er helt så let at tage, når først ansættelseskontrakten er underskrevet. Du skal derfor bare gribe muligheden, hvis du kan!

Rejs ud i verden

Du kan tage ud på den klassiske backpacker-tur rundt i Asien (hvis du ikke allerede har taget den). Du kan også rejse med et formål ved at arbejde frivilligt ude i verden fx i Latinamerika. Så kan du gøre noget godt for andre mennesker samtidig med, at du selv oplever en helt anderledes kultur. Du får både en kæmpe rejseoplevelse, og så får du samtidig mulighed for at prøve at bo og rejse i et fremmed land. Du kan fx tage til Kenya i Afrika, Guatemala i Latinamerika eller Palæstina i Mellemøsten. Frivilligt arbejde i udlandet er blevet utrolig populært de seneste år og er i høj grad med til at booste dit CV, når du skal søge fremtidige jobs – hvor din mulige fremtidige arbejdsgiver kan se, at du ikke bare har chillet i dit sabbatår eller pause, men rent faktisk har fået noget gavnligt ud af det.

Ved at rejse ud i verden og tage et ophold i udlandet, får du en større forståelse for verden omkring dig – noget du kan tage med dig resten af livet. Det siger utrolig meget om dig som individ at tage ud og lave frivilligt arbejde, og det kan være med til at give en potentiel kommende arbejdsgiver et godt indtryk af dig som person.

Få erhvervserfaring

Som sagt behøver et sabbatår eller en pause fra studiet ikke betyde, at du ligger på sofaen og laver ingenting hele dagen. Hvis du har brug for luftforandring eller et nyt perspektiv på tingene, er dette nemlig en rigtig god mulighed for at få noget erhvervserfaring. Find en virksomhed der søger en studentermedhjælper eller en praktikant, måske på fuldtid, og mærk hvordan det er at have det pres på dine skuldre.

Et praktikforløb kan være en rigtig god hjælp til at finde ud af, hvad du vil lave i livet, og hvad du er passioneret og brænder for. Måske kan det hjælpe dig til at finde ud af, hvad du skal studere, eller om du rent faktisk skal skifte studieretning eller noget helt tredje. Brug sider som fx praktik.dk til at få inspiration og finde en eventuelt kommende praktikantstilling i dit sabbatår eller studiepause.