Det ser ud til, at du kan fortsætte med at nyde en saftig oksebøf i weekenden – i hvert fald hvis du tager sundhedsbrillerne på. Forskerpanel påpeger, at rødt kød måske ikke har så store helbredsmæssige konsekvenser, som man har troet.

Men hvis du vil være god ved klimaet eller tænke på dyrevelfærd, er det selvfølgelig fortsat en rigtig god idé at skære ned på kødforbruget. Men når man kigger på sundhedseffekterne af at skippe kødet, er det svært at påvise en stor effekt. I hvert fald på baggrund af den forskning, der allerede er tilgængelig.

Forskergruppen bag den nye udmelding har lavet metaanalyser af eksisterende forskning på området. Det vil sige, at de udelukkende har kigget på de data, som er produceret tidligere.

Årsagen til, at forskerpanelet ikke ser nogen grund til at anbefale, at man helt holder sig fra rødt og forarbejdet kød er, at de ikke kan spore nogen videnskabelige evidens for en sammenhæng mellem at spise rødt kød og at blive syg på den baggrund. Den data, der foreligger, er simpelthen for usikker til at lave den type konklusion, lyder det fra forskergruppen.

LÆS OGSÅ: Forskere slår fast: Derfor skal du holde dig fra sodavand

Derudover er den potentielle sundhedseffekt relativt lille, når man observerer de data, der på nuværende tidspunkt er tilgængelige. Derfor mener forskergruppen, at det er for svagt et grundlag til at bede folk om at holde sig fra rødt eller forarbejdet kød.

Det skal dog siges, at forskergruppen udelukkende har kigget på et moderat indtag af kød, og derfor ikke siger noget om, hvilken konsekvens det har at spise meget kød.

Så det er altså ikke utænkeligt, at konsekvenserne ved at spise store mængder af kød, kan se anderledes ud.

Lev længere med frugt, grønt og fuldkorn

Når man kigger til norske undersøgelser i sundhed, ser det ud til, at det er mangel på frugt, grønt og fuldkorn, der forkorter nordmændenes liv.

Derfor påpeger Erik Arnesen fra Norsk Nationalråd for Ernæring, at man i stedet for at fokusere på kødet, bør bruge ressourcerne på at få folk til at spise mindre rødt og forarbejdet kød.

“Det kan være, det er bedre med et positivt fokus på dét, vi bør spise mere af. Hvis man ser på kost og sygdom i Norge, så er det for lidt frugt, grøntsager og fuldkorn, der bidrager til flest mistede leveår.”, forklarer Erik Arnesen.

“Og hvis folk begynder at spise flere grøntsager og mere fisk, kan indtaget af rødt og forarbejdet kød falde af sig selv.” fortsætter Erik Arnesen.

Kilde: Videnskab.dk