Den grønne energiomstilling er hverken uundgåelig eller billig, siger Bjørn Lomborg. Faktisk betaler vi prisen for fejlslagen klimapolitik med højere elpriser og økonomiske tab, mener han.
Verden bruger stadig fossile brændstoffer til langt det meste energi. Ifølge en ny analyse fra Bjørn Lomborg, præsident for Copenhagen Consensus og gæsteforsker ved Stanford University, har mere end to årtiers klimainitiativer stort set ikke ændret den globale energiforsyning.
I 2000 stod fossile brændstoffer for 81,2 % af verdens energiforbrug. I 2022 var andelen faldet minimalt til 81 %.
Lomborg advarer mod en “farlig illusion” blandt politikere og klimaaktivister, der påstår, at en hurtig og billig grøn omstilling er inden for rækkevidde.
“Det er en myte, at vi snart vil få billig og pålidelig grøn energi. Reelt betyder omstillingen, at vi betaler markant mere for elektricitet, uden at fossile brændstoffer forsvinder,” siger han.
Han peger på Storbritannien som et eksempel. Landet har ført en ambitiøs klimapolitik, men konsekvensen har været eksplosivt stigende elpriser.
Justeret for inflation er elprisen i Storbritannien tredoblet siden 2003, mens den i USA stort set er uændret.
“Det koster britiske forbrugere og virksomheder 59 milliarder pund mere om året, end hvis priserne var forblevet på 2003-niveau. Det svarer til dobbelt så meget som landets samlede udgifter til folkeskoleuddannelse,” siger Lomborg.
En stor del af problemet er sol- og vindenergiens ustabilitet. Når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, skal der være backup fra fossile kraftværker.
“Vi betaler reelt for to energisystemer – det ene ustabilt, det andet afhængigt af kul, gas og olie,” siger Lomborg.
Batterier nævnes ofte som løsningen, men ifølge ham er det økonomisk urealistisk. “For at Storbritannien skulle kunne dække sit elforbrug alene med sol- og vindkraft, ville det kræve 10.000 gange mere batterikapacitet end i dag.
Det ville koste 15 billioner pund – fem gange landets BNP,” forklarer han.
Samtidig er der ingen lande, der både har høj vind- og solkraftproduktion samt lave elpriser.
“Jo mere sol- og vindenergi et land bruger, desto højere bliver elprisen. Vi ser det overalt – fra Europa til Californien,” siger Lomborg.
Han kritiserer også idéen om, at verden er på vej væk fra fossile brændstoffer. “Fossile brændstoffer er uundværlige for alt fra gødning og stål til cement og tung transport.
Efterspørgslen på energi vokser 2-3 % årligt, og nye teknologier som AI, eltransport og datacentre vil kun gøre behovet større.”
I stedet for at tro på hurtige løsninger, opfordrer han til større investeringer i forskning.
“Vi bør bruge flere midler på at udvikle teknologier, der faktisk kan gøre grøn energi billigere og mere stabil i fremtiden. Men at bilde os selv ind, at revolutionen allerede er her, er både forkert og dyrt,” siger Bjørn Lomborg.