Skrabelodder

Hvis du nogensinde har købt et skrabelod, så kender du den spænding, der er forbundet med at finde en mønt frem og lige så stille arbejde sig hen mod forløsningen. I 2022 er mønten dog ikke nødvendig, da du nemt kan finde et online skrabelod, der fungerer efter samme recept, bare i virtuelt format.

Bertram Winberg ser her på mulighederne for at opnå en fed gevinst ved hjælp af online skrabelodder. Er der mulighed for at optimere sine chancer med et skrabelod, eller er det kun op til lykkens gudinde?

De kom frem i begyndelsen af 1990’erne, som små kort med sølvfarvede felter, som man med et kunne købe i stort set alle kiosker og tankstationer. Og det er da bestemt også en god idé, som Danske Spil, i sin tid Tipstjenesten, tog til sig fra det store udland, som man kunne se, da succesen for alvor tog fart, og tv-programmer som Superchancen viste, hvordan du med en mønt og lidt tålmodighed kunne skrabe din vej frem mod millioner af gode, danske kroner. Og det uden at skulle vente på en udtrækning af tal, foretaget af andre.

I modsætning til odds, tipskuponer og lotterier, så får man nemlig udløst spændingen med det samme, når man har med skrabelodder at gøre. Derfor er det sådan set ikke spor underligt, at de også har gjort deres indtog online. Som vi bevæger os mere og mere hen mod et kontantløst samfund, så går der for mange af os jo også langt imellem at vi rent faktisk har en mønt at skrabeloddet rent med (man kan også bruge andet end en mønt), så det er selvsagt også blevet en stor sællert online.

Ingen ID nødigt

I juli i år bliver det lovpligtigt at skulle fremvise ID, når du placerer et sportsvæddemål i en fysisk butik i Danmark. Her kan det blive skrabeloddets fordel, at det i lighed med almindelige lotterier ikke bliver et krav her. Det vil uden tvivl gøre det mere tiltrækkende for spillere, der ikke ønsker at efterlade spor af deres elektroniske identitet, når de får lyst til at smide tyve kr. på spil. Der er næppe mange, der tror, at det ikke vil komme til at gøre en forskel, at man skal parkere sin anonymitet, når man vil spille en tipskupon.

Strategier for at skrabe?

Det kan lyde paradoksalt, at der skulle kunne være en særlig strategi for at vinde på skrabelodder. Og lad os bare gøre det klart, at der ikke findes en specifik måde at skrabe på, der på magisk vis skulle kunne gøre det mere sandsynligt, at der er gevinst på dit lod.

Men der er dog et enkelt fif, du kan have i baghovedet. For på samme måde som med spilleautomater, så har online skrabelodder også en fast tilbagebetalingsprocent (TBP), som online casinoer ved lov skal vise i forbindelse med at de sælger skrabeloddet.

For de, der ikke kender til TBP, så er det en procentvis sandsynlighed for, hvorvidt du vinder. For et skrabelod vil tilbagebetalingsprocenten generelt set være lav i sammenligning med et online slot, så det er kun, hvis du jager de helt store gevinster, der kan være idé i at spille på skrabelod online. Og netop derfor er det vigtigt, at du tjekker tilbagebetalingsprocenten (den fremgår i øvrigt også af fysiske lodder), inden du vælger det skrabelod, du vil prøve lykken med. Mange af lodderne hos for eksempel Danske Spil er på omkring de 70 procent, og der er gevinst på omkring hvert fjerde spil.

Derudover kan det anbefales, at du ikke lægger alle dine æg i en kurv. Når skrabelodder alligevel sælger så godt både i butikkerne samt online, så er det netop det hurtige sus, der tiltrækker mange. Det betyder også, at du kan nå at skrabe mange lodder på samme tid, som det for eksempel tager at spille en gang online poker, hvor mulighederne for at vinde er noget bedre – hvis du kender dine strategier.

Konklusion

Et ultimativt råd herfra er altså, at du prøver at binde an med andre former for spil nu og da, for selvom det utvivlsomt er morsomt at skrabe et lod, som mange af os for eksempel gør hver jul på den kendte julekalender, så er chancerne for at vinde altså forholdsvis små. Sørg for at finde det, der står med småt, for det er som regel der, du finder udbetalingsprocenten.