Sådan undgår du indbrud

Danmark har europæisk rekord i indbrud i privatboliger per indbygger, men hvad må du gøre, når du står ansigt til ansigt med en indbrudstyv i hjemmet. Og hvordan gør du livet surt for de ubudne gæster.

Oktober, november og december. Det er nu julen står for døren og duften af glögg og æbleskiver breder sig i de danske hjem. Men det er også månederne med markant flest indbrud. 29.000 danske privatboliger fik i 2018 ubudne gæster og boligen rippet for værdigenstande, og knap en tredjedel af de indbrud faldt i årets tre sidste måneder. Men hvad må og bør du egentlig gøre, hvis du overrasker en lømmel med et brækjern i dit hjem.

Fortsætter efter reklameblokken:

– Handlinger foretaget i nødværge, er sådan set fri for straf, så længe den har været nødvendig. Et indbrud er i sig selv ikke farligt, og derfor kan du ikke bare skyde en indbrudstyv med et gevær. Men står du over for en bevæbnet gerningsmand, og føler du dig truet eller skræmt, har du lov til at forsvare dig selv. Jeg vil dog i de fleste tilfælde opfordre til at forsøge at undgå konfrontationen, siger Lotte Helms, videnskabelig assistent på juridisk institut på Syddansk Universitet.

Ifølge Lotte Helms vurderer retten også dit nødværge forskelligt afhængigt af den enkelte situation.

– Retten vil se forskelligt på, om det er en bande eller en teenager, du møder i huset. Teenageren behøver du måske ikke slå med en kølle, hvis du kan tilbageholde vedkommende på andre måder. Har du flugtmuligheder, vil de også vurderes i forhold til den handling, du har begået. Altså om det var nødvendigt at svinge rundt med køkkenknive, hvis du havde mulighed for at flygte, fortæller Lotte Helms.

Reklame:

Straffelovens paragraf 13 og 14 omhandler nødværge og giver i vidt omfang ret til at tilbageholde en indbrudstyv inden for nogle løse rammer. Vil man være på den sikre side, er det dog bedst helt at undgå konfrontationen.

Sådan undgår du indbrud

Tre råd til at stoppe indbrudstyven

Reklame:

I stedet for at skulle i slåskamp med en indbrudstyv oplever man hos sikkerhedsvirksomheden Alarm365, at den sikreste måde at afværge et indbrud er med præventive handlinger, som helt stopper tyven, før du møder ham i stuen.

– Tyvens største frygt er at blive opdaget, og alarmer og videoovervågning giver en mærkbar præventiv effekt, som kan afholde tyven fra at ville bryde ind hos dig. Tidligere studier har vist, at alarmer og andre præventive foranstaltninger markant minimerer risikoen for indbrud, fortæller Tom Guldmann, direktør hos Alarm365.

Direktøren giver her sine tre bedste råd til at mindske risikoen for at stå ansigt til ansigt med en indbrudstyv:

Skalsikring og tyverialarm. Fjern vridere fra hjemmets døre, sæt låse på vinduerne og installer en alarm. Er det både svært at komme ind, og er risikoen for at blive opdaget stor, så vil det ofte betyde, at tyven vil fravælge din bolig.

Undgå konfrontationen. Overrasker du tyven i stuen, så pas på dig selv! Vedkommende kan være påvirket eller så desperat, at han vil kunne skade dig. Undgå derfor konfrontationen, ring efter politiet, og observer på afstand, hvad der sker. Ved at observere og hurtigt melde det til politiet, kan det sikre vigtige spor til efterforskningen.

Bevar spor og beviser. Har politiet ikke håndgribelige beviser, er det tæt ved umuligt at få indbruddet opklaret. Gennem videoovervågning er det muligt at skaffe billedmateriale, som kan hjælpe politiet med at finde tyven.

Reklame: